Duurzaamheid

Duurzaamheid

Blik is het enige materiaal wat oneindig hergebruikt kan worden zonder enig verlies van kwaliteit. Na gebruik wordt het blik gerecycled en wordt het metaal van oude blikjes een onderdeel van nieuw blik of andere metalen producten. CM Packaging is zich zeer bewust van de carbon footprint die onze producten hebben en probeert deze op alle mogelijk manieren te verminderen. Daarin spelen het reduceren van verspilling en energie, innovatie van verpakkingen om dunner blik te gebruiken en bewustmaking van personeel een belangrijke rol. Verder is voor er het inzamelen van blik geen separaat inzamelsysteem nodig, want wordt het uit het normale afval gehaald door middel van het gebruik van magneten. Dit levert ook een besparing op in vergelijking met andere verpakkingssubstraten.

Oneindig 100% recyclebaar

Wanneer we naar het recyclingpercentage van alle verpakkingsmaterialen in 2015 in Europa kijken zien we direct, dat van alle verpakkingstypes, blik met 77,5% koploper is. In Nederland is er zelfs een recyclepercentage voor blikverpakkingen van 95%, wat hergebruikt wordt en terugkomt in nieuwe producten van staal.

Blikverpakkingen worden bewaarproducten

Veel mensen hergebruiken hun eerder aangekochte blikverpakking om voedingsmiddelen of andere zaken in te bewaren. Reden hiervoor is, omdat het vaak mooie producten zijn die door het materiaal goede eigenschappen bezit om zaken in te bewaren. Denk hierbij aan producten zoals snoepgoed, koekjes, spijkers, spaarzegels etc.

Het gebruik van gerecycled staal bespaart 75% van de energie bij de productie van nieuw ijzer ten opzichte van ruw ijzer en elk gerecycled stalen blikje bespaart tweemaal zijn gewicht aan CO2. Verder zijn de blikverpakkingen de afgelopen 20 jaar gemiddeld 33% lichter geworden en deze trend wordt door de blikverpakkingsindustrie nog altijd voortgezet.

Door de recycling van stalen verpakkingen bespaart men per jaar:

  • 4,8 miljoen ton ijzererts
  • 1,7 miljoen ton steenkool
  • 4,7 miljoen ton CO2

Alles tezamen is een blikverpakking niet alleen perfect om uw product op een hoogwaardige en mooie manier te verpakken, maar is het in zijn totale levenscyclus een extreem duurzaam product.

(bron: APEAL, Stichting Kringloop Blik)